Zalm roken op de zalmrookplank !

Zalm roken op de zalmrookplank !

Voor vandaag een mooi recept om zalm te roken, uiteraard met de cederhout zalmrookplank!

De plank is ideaal om heerlijke stukken zalm mee te bereiden, deze vind je hier.

Waar zalm met alleen peper en zout uiteraard ook lekker is, hebben we vandaag een leuk nieuw recept:

• 1 mooie zalmzijde ( plat zalm stuk)
• 1 tl jeneverbes (gemalen)
• 1 tl zwarte peper (eventueel vers gemalen)
• 1 tl grof zeezout
• ½ tl paprika poeder
• snufje cayenne peper

Mocht je zalm wat groot uitvallen, kun je de hoeveelheden iets vergroten.

 

Vuur:

Maak een mooi vuur van hout, houtskool, of briketten in een vuurschaal of BBQ. nog op zoek naar een vuurschaal? je vind deze hier.

Let op dat je bij het gebruik van hout mooi schoon en het liefst redelijk droog hout gebruikt. om te voorkomen dat er dampen van hars uit het hout in uw zalm trekken. let bij houtskool of briketten op dat u natuurlijke varianten gebruikt, zonder chemische toevoegingen (voor de optimale smaak van de zalm). BriskFire raad zelf aan om gewoon hout te gebruiken. 

Zorg dat de kolen in je vuur goed op temperatuur zijn, en niet te veel hoge vlammen meer zijn voor je de zalm er boven hangt, en blijf het daarna regelmatig aanvullen , met wat hout, of houtskool indien nodig.

 

 

Bereidingswijze:

Terwijl het vuur langzaam aan het op temperatuur begint te komen, bereiden we de zalmzijde voor.

Trim de zalmzijde daar waar nodig bij, spoel deze schoon onder stromend water, en dep het zo goed mogelijk droog.

Maal vervolgens de jeneverbes, peper en zout, en wrijf deze samen met de paprika poeder, en de cayenne peper over de hele zalmzijde uit.

Maak de zalmrookplank alvorens te gebruiken eerst even nat. Leg de zalm op de plank, en zet deze klem onder de meegeleverde roestvast stalen beugel, en plaatst het geheel op de rand van de vuurschaal.

Kantel de plank voorover, tot de zalm ongeveer een 30 cm van de vuurhaard af staat. Speel een beetje met de afstand tot het vuur, afhankelijk van de intensiteit van de hitte.

 

Afhankelijk van de hitte van het vuur, de schuine stand van je plank, en de gewenste gaarheid van de zalm, kan het van 30 min tot 1,5 uur duren eer dat het gereed is. houd hier bij de kerntemperatuur van de zalm in de gaten. 

BriskFire adviseert om te gaan voor een kerntemperatuur van 48ºC-50ºC. Hierbij heeft de zalm nog een mooie rosé binnenzijde. Wilt u een iets verdere garing aan de binnenzijde? kies dan voor een kerntemperatuur van  52ºC-57ºC.

 Is de kern temperatuur bereikt? dan kan de Zalm van het vuur en smullen maar!

Eet smakelijk!