
Stoofschotel uit de Dutch Oven
ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg runderlappen (suddervlees)
- 1 grote ui
- 1 rode en 1 groene paprika
- 200 gr zoete aardappels
- 2 winterwortels
- Tomatenpuree (blikje)
- Bloem
- Olijfolie
- Zout
- Peper
- Italiaanse kruiden
- Laurierblad
verdere benodigdheden:
- een 10'' dutch oven of een 12'' dutch oven
- spatel / pollepel
Aan de slag! Heb je een goeie stek gevonden, steek dan je meegenomen briketten aan. Omdat dit gerecht een flinke tijd moet garen (ongeveer 2 uur) zijn briketten geschikter dan houtskool. Briketten blijven namelijk veel langer op temperatuur. Regel de temperatuur door meer of minder briketten onder de Dutch Oven te plaatsen.
Plaats een 10 of 12 inch Dutch Oven (vind ze hier) op de gloeiende briketten en laat hem ca 10 minuten op temperatuur komen. Snijd onderwijl het rundvlees in blokjes van ca 3 cm en roer ze door een paar eetlepels olijfolie. Fruit een ui en braad dan de stukjes rundvlees aan in de Dutch Oven, ongeveer 5 minuten, met een beetje zout en peper.
Voeg vervolgens de inhoud van een blikje tomatenpuree toe en 2 eetlepels bloem. Laat het geheel enkele minuten braden en voeg dan de bouillon toe. En als je het lekker vindt, een scheutje wijn. Als de bouillon goed kookt, voeg je de in stukjes gesneden groenten toe, 2 laurierblaadjes en naar smaak Italiaanse kruiden.
Laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes sudderen gedurende circa 2 uur en vergeet niet om regelmatig te roeren. Voeg zo nodig nog een beetje bouillon toe.
tips:
- Verwarm voor dit stoofgerecht de pan alleen van onderaf, dus leg geen briketten op het deksel.
- Mochten de briketten hun warmte langzaam verliezen, dan kun je ze tussentijds rustig vervangen.