Pulled chicken uit dutch oven

Pulled chicken uit dutch oven

  • Voorbereiding - min
  • Kooktijd - min
  • Totale tijd - uur
  • Gerecht: Hoofdgerecht
  • Hoeveelheid: 12 personen
  • Calorieën: 236 kcal
 

Benodigdheden:

  • Een 10'' dutch oven of 12'' dutch oven
  • Briketten/kolenstarter
  • 2 vorken of pulled pork klauwen
  • Een pollepel
  • Keukenrol
  • BBQ tang Vuurschaal
  • En de nodige DO toebehoren


Ingrediënten

 

BBQ saus:

  • Olijfolie om te bakken
  • 6 tomaten
  • 2 zoete uien
  • 1-2 zoete puntpaprika
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 1/2 zilveruitjes kleine pot
  • 1 fles ketchup biologisch
  • 2-3 paprikapoeder gerookt
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tl cajunkruiden
  • 8 el rietsuiker
  • 1-2 tl mosterdzaad
  • 4 -8 el appelcider azijn
  • 1-2 el Worcestershiresaus
  • scheut whiskey naar smaak
  • zeezout 

 

Broodjes Pulled chicken:

  • plantaardige olie om te bakken
  • 1,5 kg kip (advies: half om half kipfilet en kippendijen)
  • BBQ kruiden molen met zout erin
  • zwarte peper vers
  • 1,5 liter van bovenstaande BBQ saus
  • 24 witte bolletjes
  • 2 potten augurk zoet/zuur in plakjes
  • (eventueel een blik knapperige maïskorrels)

 

Werkwijze

 

Bereiding van de BBQ saus

  1. Snij de knoflook en groenten allemaal zo fijn mogelijk en zet daarna een grote pan op met een scheut olijfolie.
  2. Fruit de knoflook en ui glazig aan voeg de puntpaprika toe en bak dit 1 minuut mee. Voeg daarna het gerookte paprikapoeder toe. Door het paprika poeder even mee te bakken en goed te verhitten komen de smaken veel beter los. Voeg de rietsuiker toe en laat dit even karameliseren. Daarna pas de tomaten toevoegen. Blijf telkens goed roeren en zorg dat dat het niet aanbrand.
  3. Blus af met de whiskey en voeg daarna appelcider, tomatenketchup, cayennepeper, cajunkruiden, mosterdzaad Worchester Sauce en zilveruitjes toe, breng dit geheel aan de kook en laat dit een tijdje op laag vuur door pruttelen.
  4. Breng op smaak met zout en proef of de smaak van de saus in balans is. Het is belangrijk dat je een fris zuurtje proeft maar het moet niet zo zuur zijn als piccalilly. Naar snaak kan je e.v.t. nog wat suiker, azijn, peper of andere kruiden toevoegen.
  5. Neem de pan van het vuur, giet de saus in een grote weckpot of andere bak of pot en laat dit afkoelen. In een weckpot is de saus uiteraard extreem lang houdbaar.

 

Bereiding van de Pulled Chicken

  1. Stook voldoende briketten (ca. 12-16) op om de onderkant van de DO flink te verhitten. Voor de bovenkant heb je ongeveer 8-10 briketten nodig. (let op, bij een kleinere DO gebruik je uiteraard minder briketten).
  2. Spoel ondertussen het vlees af en controller bij kippendijen dat er geen botsplinters meer in het vlees zitten. Dep het vlees droog met keukenpapier (dit mag niet te nat zijn).
  3. Kruid ondertussen het vlees goed aan alle kanten en wees vooral niet te zuinig met kruiden.
  4. Verdeel de briketten gelijkmatig onder de DO en laat deze goed heet worden.
  5. Verhit wat olie in de pan en leg de kip erin . Braad het vlees aan alle kanten goed aan (draaien kan makkelijk met een BBQ tanen als de buitenkant net een beetje bruin begint te worden voeg je de BBQ saus toe zodat de kip net “onder water” staat. Doe de deksel erop en laat dit ca. een half uur pruttelen. Controleer af en toe of het lekker zachtjes pruttelt, het is niet de bedoeling dat het als een kolkende lavamassa aan het koken is. als het te hard gaat kan je eventueel een paar kooltjes opzij of bovenop leggen.
  6. Na een half uur even controleren of alles goed gaat en of het vlees niet vast zit aan de bodem. Vervolgens gaat de deksel er weer op en mag het nog een half uur door pruttelen.
  7. Na ongeveer een uur tot 75 minuten is de kip goed gaar. Dit kan je na een uur al even voorzichtig met een vork of lepel proberen door in het vlees te prikken en te kijken hoe de textuur is. Als het goed is begint het vlees dan uit elkaar te vallen. Als je ziet dat er veel vet boven is komen drijven schep je dit er met een pollepel vanaf. Bij kippendijen heb je daar wat sneller last van omdat er veel meer vet aan het vlees zit.
  8. Nu neem je de pan van het “vuur” en en kan je met 2 vorken beginnen om het vlees uit elkaar te plukken. Als het vlees helemaal uitklaar geplukt is en vermengt is met de saus ben je in principe klaar. Als je vind dat je pulled chicken nog iets te “droog” is kan je er nog wat extra BBQ saus doorheen scheppen als je nog wat over hebt. Je kan beter iets te weinig in de pan doen en later er doorheen roeren dan dat je na het plukken een hele zompige substantie over houdt. Als je van iets meer vulling houdt kan je er nog een blikje mais doorheen roeren.

 

Notities

  • Serveer pulled chicken op een broodje naar keuze met een plak zoetzure augurk en eventueel wat cowlslaw.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd