Appeltaart uit de dutch oven!

appeltaart, dutch, dutch oven, koken, outdoor -

Appeltaart uit de dutch oven!

Regelmatig delen we met jullie een lekker recept voor een stevige maaltijd uit de dutch oven. Hoe leuk is het om ook een lekker toetje (of tussendoortje) in de dutch oven te maken?

Precies! dat dachten wij ook, daarom vandaag een recept voor appeltaart!

 

Dit heb je nodig:

- een dutch oven 10'' of dutch oven 12'' 

- bakpapier of aluminium folie

- 1 kilo appels

- 100 gram basterd suiker

- halve theelepel kaneel

- 80 gram rozijnen

- paneermeel

 

- 2 pakken appeltaart mix (bijv. koopmans of een supermarkt huismerk)

óf als je het deeg ook graag van scratch maakt:

- 300 gram bloem

- snufje zout

- 100 gram basterd suiker

- 200 gram roomboter (koud)

- koud water ( ong. 2 eetlepels)

- 1 geklutst ei.

 

We gaan van start:

Als eerste doen we de rozijnen in een kom met een beetje lauw water, op deze manier kunnen deze van te voren weken. Dit zorgt er mede voor dat je appeltaart aan het einde nog voldoende smeuïg en niet uitgedroogd is.

Vervolgens maken we op de bodem van de dutch oven een 'bakvorm' waarin we de appeltaart gaan bakken. dit kan zowel van een aantal stroken bakpapier als van een aantal stroken aluminiumfolie. Maak de vorm zo dat deze aan de onderzijde mooi afsluit, en aan de zijkant ong. 7 a 8 cm hoog is.

Vet deze zelfgemaakt vorm in met een beetje roomboter, op deze manier krijg je de taart aan het eind gemakkelijker uit de vorm. 

Tijd voor het deeg!

Mocht je hebben gekozen voor de pakken appeltaart mix, volg dan de instructie op het pak. Vaak hoeft hier alleen water en soms een ei bij toegevoegd te worden.

Mocht je het deeg zelf maken gaat dit zo te werk:

Meng in een grote kom de bloem , de basterd suiker en een snufje zout. Snij vervolgens de roomboter in kleine stukjes en voeg deze toe aan de kom. gebruik vervolgens 2 messen om in de kom de boter helemaal fijn te snijden en tegelijk te mixen met de andere ingrediënten. Wanneer er een kruimelig geheel ontstaat is het tijd om het geklutste ei en ong. 2 eetlepels water toe te voegen aan de kom. Kneed het geheel goed door totdat er een mooi egaal deeg ontstaat. Laat het deeg vervolgens even rusten.

In de tussentijd

Om in de dutch oven te kunnen koken hebben we uiteraard een mooi vuurtje nodig. Wellicht heb je nog een vuurtje aanstaan van je vorige gang, of is dit juist de start van je dag! Een goede dutch oven warmte bron maken we bij BriskFire met hout. uiteraard is het mogelijk om wat briketten toe te voegen om het proces wat te versnellen. Uiteindelijk heb je voldoende warme kolen nodig, om de dutch oven hier in te kunnen bouwen. zo wordt de dutch oven van alle kanten verwarmt.

Een goede tip voor het koken in een dutch oven is een ronde, bolle vuurschaal, zodat de kolen goed om de dutch oven heen kunnen. deze vind je hier!   

We gaan verder!

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in kleine stukjes. laat ondertussen de rozijnen die lagen te wellen even uitlekken en dep ze droog. Meng vervolgens in een andere kom de appels, rozijnen, basterdsuiker en de kaneel met elkaar. Dit wordt de appeltaart vulling.

Neem van je voorbereidde deeg 2/3 deel, hiermee bedekken we de bodem van je vorm in de dutch oven, en maken we een opstaande rand. Zorg er voor dat de opstaande rand hoog genoeg is om al je zojuist gemaakte vulling in te kunnen doen. 

Na het maken van van deze deegvorm strooien we een beetje paneelmeel op het deeg op de bodem. Vervolgens stortten we hier de appeltaart vulling in. Van het overgebleven 1/3 deeg maak je sliertjes / stroken welke je kruislings over de bovenkant van de taart heen legt, zodat je een mooi raster patroon krijgt.

om het helemaal af te maken kun je de bovenkant van de appeltaart nog even bestrijken met wat eigeel.

Tijd om te gaan bakken!

Sluit de Dutch Oven goed af en plaats deze goed bovenop en tussen de kolen in je smeulende vuurtje. Vergeet ook niet een aantal kolen bovenop de Dutch Oven te plaatsen. Controleer na ongeveer een half uurtje hoe het er met de appeltaart aan toe gaat. afhankelijk van de temperatuur van je vuur & kolen, is de taart gemiddeld tussen de 40 min en een uur klaar. 

Mocht je merken dat er 1 kant van de taart (bijv. de onder of bovenkant) harder gaat dan de rest, dan kun je een beetje schuiven met de positie van je kolen.

Ziet je appeltaart er mooi bruin uit? Smikkelen maar!

 

Nog een paar kleine tips van ons:

- het zelfde recept is ook te gebruiken om bijvoorbeeld een lekkere kersen of peren taart te maken. Vervang de appels in dit recept voor peren of kersen, en zorg dat je ze goed ontpit.

- een lekkere toevoeging aan de appeltaart kunnen wat nootjes bovenop zijn. denk hierbij bijvoorbeeld aan pistash, hazelnoot en walnoot. Voeg deze vlak voordat de appeltaart klaar is toe op de bovenkant van de taart. Op deze manier rooster je de nootjes nog een beetje mee!  

 

 ~ Naar het recepten idee van Miriam Middelkoop


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd